Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Wetenschappelijke Studies

CHIRURGIE VOOR LYMFOEDEEM : Robot-LVA onderzoek

Contactpersoon : Joost Wolfs, onderzoeker microchirurgie, joost.wolfs@mumc.nl

Momenteel zijn we bezig met de tweede fase van het Robot-LVA onderzoek. Vanaf september 2017 tot maart 2019 hebben we de eerste pilot studie met in totaal 20 vrouwen uitgevoerd. In dit gerandomiseerde onderzoek worden vrouwen of met de hand geopereerd, of met de robot om lymfevaten te hechten aan veneuze vaten om zo verlichting in het lymfoedeem te geven (meer informatie in onze patiënten folder). We hebben toestemming om dit onderzoek uit te breiden met in totaal nog 40 vrouwen. Vrouwelijke patiënten met secundair lymfoedeem in de arm na borstkanker komen mogelijk in aanmerking om deel te nemen. Op het lymfespreekuur wordt gekeken naar de inclusiecriteria voor mogelijke deelname.    Zie ook deze Video Reportage  (Laatste Update : Maart 2019)  https://thelymphtrial.com/

 

BORSTRECONSTRUCTIE MET HERSTEL VAN HET GEVOEL : DBR-NERVES studie

Contactpersoon: Hansje Smeele, onderzoeker plastische chirurgie, hansje.smeele@mumc.nl

In deze gerandomiseerde, dubbelblinde studie wordt de invloed van zenuwherstel bij DIEP-borstreconstructies op het gevoel in de borst onderzocht. Deelnemers aan het onderzoek worden willekeurig over twee even grote groepen verdeeld: de ene groep patiënten krijgt een DIEP-borstreconstructie zonder zenuwherstel en de andere groep krijgt een DIEP-borstreconstructie met zenuwherstel. Na de operatie wordt het gevoel in de borst over een periode van twee jaar op vijf momenten gemeten. Daarnaast wordt een aantal keer een vragenlijst over kwaliteit van leven afgenomen. Op basis van de resultaten van de huidige studie zullen wij over zo’n vier jaar een uitspraak kunnen doen over de invloed van zenuwherstel op terugkeer van het gevoel in de gereconstrueerde borst.

Wenst u een borstreconstructie met gebruik van uw eigen weefsel? Mogelijk komt u dan in aanmerking voor deelname aan deze studie. Tijdens het reconstructiespreekuur zal uw plastisch chirurg nagaan of u voldoet aan de deelnamecriteria. U mag dan zelf besluiten of u mee wil doen of niet.

Sluit de enquête