Multidisciplinaire Lymfoedeem Poli

Lymfoedeem is een ingewikkelde aandoening met veel gevolgen voor het dagelijks leven. Bij lymfoedeem ontstaat er een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in lichaamsweefsel. Het is een aandoening die aangeboren (primair) of verworven (secundair) kan zijn.

Bij secundair lymfoedeem is er sprake van schade aan het lymfestelsel. Het kan veroorzaakt worden door een infectie, een ongeluk of na de behandeling van kanker. Secundair lymfoedeem na kanker is een van de meest voorkomende complicaties van de behandeling.

Dit kan ontstaan wanneer:
  • De lymfeklieren zijn weggehaald (na een lymfeklierdissectie)
  • Een schildwachtklier/poortwachtklier is weggehaald
  • De oksel, het bekken of de lies is bestraald

In zeer bijzondere gevallen kan er ook secundair lymfoedeem ontstaan na chemotherapie, bij spataderen (chronisch veneuze insufficiënte) en bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Secundair lymfoedeem kan in een arm of been voorkomen, maar soms ook in beide benen of armen, in de schaamstreek en/of de buik. In deze gevallen is het lastiger om lymfoedeem te behandelen.  Daarom heeft de afdeling plastische chirurgie van het Maastricht UMC+ een speciale multidisciplinaire lymfepoli om patiënten met lymfoedeem te behandelen die niet genoeg voordeel hebben bij de huidige behandeling. Multidisciplinair betekent dat het team uit meerdere specialisten bestaat: een plastisch chirurg gespecialiseerd in lymfoedeem, een dermatoloog, een vaatchirurg (gespecialiseerd in veneuze aandoeningen), een Physician Assistent van de vaatchirurgie, een oedeemtherapeut, een uroloog en een arts-onderzoeker.

U komt in aanmerking voor een gesprek op deze poli wanneer er sprake is van:
  • Lymfoedeem in beide armen of benen
  • Lymfoedeem in uw schaamstreek, de genitaliën of het scrotum.
  • Erger wordende lymfoedeem, die niet reageert op uw huidige conservatieve therapie
  • Wanneer u niet in aanmerking komt voor een zogenoemde LVA-operatie (lymfo-veneuze anastomose)

De multidisciplinaire poli vindt 1 keer per maand plaats. Tijdens de afspraak wordt er samen met u een persoonlijk behandeltraject besproken.

Wat kunt u verwachten?

Afhankelijk van de locatie van uw lymfoedeem kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden.

  • De plastisch chirurg kan een Indocyanine groen (ICG) lymfografie uitvoeren. Hierbij krijgt u tussen de vingers of tenen 2 injecties met groene contrastvloeistof, waarbij de oppervlakkige lymfevaten in beeld worden gebracht.
  • De vaatchirurg kan een duplexonderzoek van de vaten uitvoeren,  waarbij uw aders bekeken en beoordeeld kunnen worden. 

https://info.mumc.nl/pub-1476

  • U ondergaat voorafgaand aan uw afspraak een lymfscintigrafie onderzoek, waarbij de afvloed van de lymfe beoordeeld kan worden.

https://info.mumc.nl/pub-1476

Voorbereiding op uw polibezoek

Uw behandelend specialist of uw huisarts kan u verwijzen naar de multidisciplinaire lymfoedeem poli . We ontvangen de verwijzing graag per mail: poli.plastischechirurgie@mumc.nl. U wordt dan via de poli plastische chirurgie uitgenodigd voor een gesprek.  Voor het polibezoek mag u de compressiekous aanhouden.

Sluit de enquête