Borstreconstructie na amputatie

Er zijn meerdere manieren waarop een volledige borst kan worden gereconstrueerd.

De Plastisch Chirurg kan u helpen met uw keuze door u verdere informatie te geven. In sommige gevallen zijn bepaalde methodes minder aan te raden, zoals een prothese reconstructie indien u radiotherapie krijgt of reeds heeft gehad. Soms worden meerdere methodes gecombineerd.

  1. Reconstructie met prothese
  2. Reconstructie met eigen weefsel (=lap)
  3. Reconstructie met lipofilling (=vetinjectie): nog geen verzekerde zorg, enkel in studie verband.
Borst amputatie en nu?
Mogelijkheden

Meer informatie voor patiënten die een operatie willen ondergaan, waarbij siliconen borst-implantaten worden gebruikt vindt u hier. Dit is een Chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Bijkomende informatie naar aanleiding van de media-aandacht rond borstprotheses vindt u hier op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Het tijdstip van de ingreep
Een borstreconstructie kan als een directe reconstructie (= tijdens de borstamputatie) plaatsvinden. Dit is in de meeste gevallen een mogelijkheid en heeft als voordeel dat de eigen borsthuid zo maximaal mogelijk behouden blijft, net als de borstvorm met de borstplooi onderaan.  Na de borstamputatie en tijdens dezelfde narcose wordt de holte onmiddellijk gevuld met een prothese of met eigen weefsel.

Wanneer er twijfel is rond het kanker behandelingsplan of de reconstructie methode of indien er eerst nog bestraling volgt, wordt de reconstructie uitgesteld en op een later moment als een secundaire borstreconstructie uitgevoerd.  Na de borstamputatie wordt de wond gewoon gehecht en de onderhuidse holte waar de vroegere borst zat gaat dan door een genezingsproces met wondsamentrekking.  Deze holte verkleint in de maanden nadien en de overliggende borsthuid gaat samentrekken.  De plooi onder de borst verdwijnt nagenoeg volledig en de huid wordt vlakker.  Een reconstructie is dan nog steeds mogelijk maar de huid zal ofwel opnieuw moeten worden opengerekt via een tussentijdse ingreep met speciale prothese expander of er zal in het geval van een reconstructie met eigen weefsel extra huid naar de regio worden gebracht waardoor er nadien iets meer littekens op de borst zichtbaar zullen zijn.

Voor meer informatie kunt u het onderstaande informatie folder doornemen. 

Sluit de enquête