Littekens ontstaan na beschadiging van de huid door bijvoorbeeld een ongeval, brandwond of een operatie. Littekenvorming wordt gezien als ongewenst, maar is eigenlijk een natuurlijk resultaat van het genezingsproces van de wond.

Een litteken is een essentieel gedeelte van het natuurlijke genezingsproces van de wond na beschadiging van de huid. Een oppervlakkige wond, waarbij alleen de opperhuid is beschadigd, herstelt meestal zonder vorming van littekens. In het geval van een diepe wond, waarbij ook de lederhuid beschadigd is, is het herstel van de wond gecompliceerder. Als reactie maakt ons lichaam collageen aan, wat resulteert in een duidelijker litteken.

Afhankelijk van de grootte en de lokalisatie van de verwonding en het verloop van het genezingsproces kan de genezing 2 jaar duren. Echter, in sommige gevallen reageert ons lichaam anders op de littekenvorming, hetgeen kan resulteren in andere soorten littekens, al dan niet met jeuk- en pijnklachten, bewegingsbeperking en cosmetische en psychosociale problemen.

De afdeling beschikt over een uniek (inter)nationaal expertise spreekuur voor de behandeling van littekens. Tijdens dit multidisciplinaire spreekuur krijgt u een eerlijk en oprecht advies m.b.t. de behandeling van littekens . Daarnaast leveren wij, met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, in een veilige en comfortabele omgeving  gepersonaliseerde litteken behandeling. Ook verrichten wij wetenschappelijk onderzoek om de zorg voor patiënten met littekens in de toekomst te verbeteren.

Mumc+ foto online folders
Het team, type littekens en de behandelmethodes
Online folder
Sluit de enquête