Type littekens

Normale uitgerijpte litteken

Het litteken is vlak, niet verdikt en heeft een licht tot normale kleur. Een voorbeeld hiervan is een recht litteken dat is ontstaan na een operatie.

Onrijp Litteken

Een onrijp litteken kan worden gedefinieerd als een rood, iets verheven en soms pijnlijk en jeukend litteken. De meeste van deze littekens zullen in een periode van 6 maanden tot 2 jaar een normale, vlakke vorm aannemen met nagenoeg dezelfde kleur als de omgeving.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken wordt gekarakteriseerd als een rood, jeukend en een verheven litteken waarvan de groei beperkt blijft tot de wondranden. Hypertrofische littekens starten met de groei meestal een aantal maanden na de wondgenezing. Zij blijven zich 6 tot 8 maanden doorontwikkelen, waarna de groei stabiliseert en het litteken geleidelijk in volume en kleur afneemt. Dit proces kan tot 2 jaar duren. De oorzaken voor het ontwikkelen van hypertrofische littekens blijven onduidelijk, maar tot op heden lijken mechanische factoren een rol te spelen. Factoren voor het ontwikkelen van hypertrofische littekens zijn de lokatie van het litteken, een jonge leeftijd, de oorzaak van de wond (m.n. brandwonden) en infecties.

Keloid
Keloid, keloid behandeling druktherapie, kenakort
Keloid achter het oor

Een keloïd is een goedaardig gezwel dat ontstaat na overmatige groei van littekenweefsel. Het gezwel groeit over de wondranden en kan blijven doorgroeien zonder tekenen van stabilisatie. De groei kan starten direct na het sluiten van de wond, maar het is ook mogelijk dat dit jaren later gebeurt. De oorzaak kan een verwonding zijn, zoals na piercing, acné, een insektenbeet, krabben, een brandwond of zelfs na een operatie. Ze komen met name voor op de borst, rug, schouders en oorlel, meestal op een leeftijd tussen 10 en 20 jaar. Mensen met een donkere huidskleur lhebben een groter risico op het krijgen van keloïden ten opzichte van blanke mensen.

Atrofische littekens

Deze littekens zijn vlak en liggen lager dan de omringende huid.  Ze zijn in het algemeen klein en meestal rond. In de meeste gevallen ontstaan deze littekens na acné of waterpokken.

Verbrede littekens

Deze ontstaan nadat de fijne lijnen van een chirurgisch litteken geleidelijk rekken en breder worden. Ze zijn vlak, niet-verdikt en wit tot roze van kleur. Ze onderscheiden zich hiermee dan ook van hypertrofische littekens. Ze worden meestal gezien na knie- of schouderoperaties.

Littekencontracturen

Deze littekens worden gezien na brandwonden op de gewrichten. Dit kan leiden tot verkorting van de littekens waardoor een bewegingsbeperking van een ledemaat kan ontstaan. Indien deze littekens ontstaan in de jeugd, kunnen deze in tijd verergeren. Zij zijn dan ook moeilijk te behandelen.

Sluit de enquête