Er zijn meer mogeklijkheden om littekens te behandelen en uw behandelend specialist kan u verder informeren over alle mogelijke technieken. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest voorkomende behandelingen.
Hydraterende crèmes
De gezonde huid bevat normaal gesproken 30 procent water. De huid heeft vele verschillende functies, van het voorkomen van infectie tot het produceren van littekenweefsel. Indien het watergehalte van de huid verandert, zien we dat veel processen in de huid anders lopen dan gewenst. Vele studies hebben laten zien dat er veel water verdampt ter plaatse van hypertrofische littekens en keloïden. Het watergehalte van de huid loopt hierdoor terug en de werking van de verschillende functies van de huid gaat hierdoor achteruit. Deze bevinding bevestigt dat het hydrateren en bevochtigen van de huid van groot belang is voor het voorkomen en behandelen van littekens. Hydraterende crèmes worden dan ook vaak gebruikt om de grootte, de jeuk, de pijn en het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Met name voor jeukende littekens is deze behandeling zeer geschikt. Het is aan te bevelen om het litteken meerdere keren op een dag in te smeren met een hydraterende crème.
Siliconen gel
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan de productontwikkeling van siliconen-gels. Dit is een zelfdrogende gel, welke uit dezelfde polymeren is vervaardigd als siliconenpleisters. De gel is gebruiksvriendelijker dan de pleister (2 keer per dag aanbrengen op het litteken) en hiernaast zeer geschikt voor blootliggende lichaamsdelen, zoals het gezicht en de handen. Wanneer deze gel op de huid wordt aangebracht, droogt het op tot een transparante, flexibele siliconenlaag en vormt het zich gelijkmatig naar de onderliggende huid. Vergelijkende studies beweren dezelfde mate van effectiviteit van deze gels in vergelijking met de siliconenpleisters. Zowel patiënten als artsen zijn overwegend positief over het gebruiksgemak, de therapietrouw, de duur van de behandeling, de tolerantie en de effectiviteit van deze siliconengels.
Siliconen pleisters
Sinds de introductie van siliconenpleisters bij de behandeling van littekens in de jaren 80’, zijn inmiddels meer dan zeventig verschillende siliconenproducten (pleisters) op de markt. Deze pleisters zijn zacht, semi-occlusief en gemaakt van zeer hoge kwaliteit siliconen. Ze worden met name gebruikt bij de preventie en behandeling van hypertrofische littekens en keloïden. Vele studies bevestigen de werking van siliconenpleisters en deze worden dan ook algemeen geaccepteerd als een zinvolle therapie bij zowel preventie als behandeling van hypertrofische littekens en keloïden. Ze mogen alleen op een intacte huid worden geplaatst gedurende minimaal 12 uur per dag, gedurende een periode van 3 tot 12 maanden. Hygiënische voorzorgsmaatregelen zijn zeer belangrijk. Zowel de huid als de pleisters moeten regelmatig gewassen worden met water en milde zeep. Siliconenpleisters zijn veilig in gebruik en worden over het algemeen goed verdragen door de patiënt.
Injecties
Corticosteroïden injecties worden gezien als de standaard voor de behandeling van hypertrofische en keloïd littekens. Deze stoffen verminderen onder andere de ontsteking en littekenvorming. In ons littekencentrum gebruiken wij triamcinolone acetonide en in ernstigere vormen een combinatiepreparaat met verapamil. We geven deze om de twee tot vier weken, totdat het litteken vlakker en zachter is geworden. Deze injectie wordt door de arts in het litteken zelf geplaatst. Op deze manier wordt voorkomen dat het geneesmiddel op andere plekken in het lichaam komt. Deze vorm van lokale behandeling maakt dat er nauwelijks bijwerkingen worden ervaren door de patiënt. Ondanks de hoge effectiviteit van deze behandeling, treedt er in 7 tot 50% van de gevallen een terugkeer van het litteken op. Dit is de reden dat deze vorm van behandeling vaak wordt gecombineerd met andere therapieën.
Druktherapie
Druktherapie, in de vorm van een drukpak of een gezichtsmasker, wordt tegenwoordig het meest toegepast in de behandeling van hypertrofische littekens en keloïden, met name welke zijn ontstaan na brandwonden. Drukpakken worden vervaardigd uit elastische producten en worden precies op maat gemaakt, zodat het naadloos past om het lichaam. Het drukpak wordt toegepast indien de wond geheel dicht is en de patiënt er klaar voor is om druk te tolereren. De werkingswijze van het drukpak is nog niet geheel opgehelderd. Er zijn verschillende theorieën hierover. Door externe druk vermindert de productie van collageen en treedt er occlusie op van de kleinere bloedvaten. Dit leidt tot verminderde zuurstof in het weefsel en dit resulteert eveneens tot minder productie van collageen.
Patiënten worden geïnstrueerd om deze drukpakken te dragen gedurende 18-24 uur per dag, in een periode van 6 maanden tot 2 jaar. Ondanks de hoge belasting voor de patiënt, wordt deze manier van therapie voor littekenbehandeling als effectief beschouwd. Deze drukpakken kunnen tevens gecombineerd worden met siliconentherapie door aan de binnenzijde een laag siliconen aan te brengen.
Radiotherapie (brachytherapie)
Brachytherapie is een inwendige bestralingstechniek. Het voordeel van brachytherapie is dat het doelgebied heel gericht behandeld kan worden. Hierdoor worden zo min mogelijk gezonde cellen beschadigd. Bij deze behandeling wordt meestal het litteken operatief verwijderd, waarbij we een katheter (buisje) in het wond gebied achterlaten. De wond wordt gehecht. De katheter komt aan de weerzijde van de wond via een klein gaatje naar buiten. Dit is nodig voor de behandeling. De dag na de operatie zult u de brachytherapie behandeling krijgen. Tijdens de bestraling gaat een bestralingsbron stapsgewijs door de katheters. Tijdens de bestraling moet u rustig blijven zitten of liggen. Na afloop van de bestraling verwijdert de arts de katheters, dit doet geen pijn. U kunt dezelfde dag naar huis. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd.