Behandelingen

Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met herstel van vorm en functie. Dit kan nodig zijn bij aangeboren afwijkingingen zoals schisis of handafwijkingen of verworven afwijkingen die bijvoorbeeld ontstaan na een ongeval of kanker (borstamputatie, cirkelzaagverwonding, reuma). Ook de cosmetische chirurgie is een belangrijk deel van de plastische chirurgie.

In het Maastricht UMC+ kunt u terecht voor alle vormen van plastische chirurgie zoals borst, buik en gezicht correcties, het verwijderen van verdachte moedervlekken en/ of huidtumoren, behandeling van beknelde zenuwen (bijv. carpale tunnel syndroom) en kromstand van de vingers (Dupuytren).

Daarnaast zijn er gespecialiseerde spreekuren voor complexe handchirurgie, aangezichtschirurgie (waaronder aangezichtsverlamming), kinderplastische aandoeningen (zoals schisis en kinderen met scheve hoofdjes), reconstructieve chirurgie na bijvoorbeeld borstkanker (www.dieplap.nl) en keelkanker. Het borstreconstructieteam behoort tot de top van Nederland en is momenteel de grootste centra voor reconstructie van de borsten met eigenweefsel na borstamputatie in de euregio. Een aantal technieken worden momenteel alleen in het MUMC+ verricht en patiënten worden hiervoor verwezen uit heel Nederland. Ook de nieuwste reconstructie technieken bij borstsparende therapie worden in het MUMC+ verricht. 

De afdeling beschikt verder over  een uniek (inter)nationaal expertise spreekuur voor de behandeling van littekens. De afdeling is continue bezig nieuwe technieken te ontwikkelen (zoals robot microchirurgie) en houdt zich naast de zorg voor patiënten bezig met onderzoek en onderwijs aan medisch studenten en jonge collega’s.

Sluit de enquête