Trommelvliesbuisjes

Schisis patiënten waarbij het gehemelte betrokken is hebben vaak last van middenoorontstekingen. Omdat het gehoor belangrijk is voor de spraakontwikkeling worden laagdrempelig trommelvliesbuisjes geplaatst. Dit wordt indien mogelijk altijd gecombineerd met een geplande operatie in het kader van de schisisbehandeling.

Het trommelvlies is de scheidingswand tussen het uitwendige oor en het middenoor. Geluid wordt via de gehoorgang en het trommelvlies op de gehoorbeentjes overgedragen. De gehoorbeentjes zitten in het middenoor. Wanneer er teveel slijm in het middenoor komt, gaat dit druk uitoefenen op het trommelvlies en kan uw kind minder gaan horen en kunnen er vaker oorontstekingen optreden. Om deze problemen weg te nemen, worden trommelvliesbuisjes geplaatst. In dit blad krijgt u hierover meer informatie hierover.

Voorbereiding
De eerste trommelvliesbuisjes worden meestal bij de sluiting van de gehemelte geplaatst. Op de dag van opname wordt er een afspraak voor u gemaakt op het audiologisch centrum waar voorafgaande aan de operatie een gehoortest wordt afgenomen. De operatie van de KNO wordt in samenwerking met de plastisch chirurg gepland zodat voor de gehemelte operatie de buisjes kunnen worden geplaatst. Op latere leeftijd is het soms nodig om het plaatsen van buisjes te herhalen. Indien mogelijk wordt dit altijd gecombineerd met een geplande schisis gerelateerde operatie.

Mocht er geen andere operatie nodig zijn dan wordt u of uw kind gepland voor de operatie in dagopname via de KNO afdeling. Voor verdere informatie over de opname en behandeling in deze setting verwijzen we u naar de folder ‘trommelvliesbuisjes’ van de KNO.
Verdere voorbereiding is afhankelijk van de type operatie dat u of uw kind krijgt en kunt u op de desbetreffende webpagina vinden.

Schisisteam, MUMC, KNO, trommelvliesbuisjes
Een trommelvliesbuisje in vergelijking met een lucifer

De operatie
Om de druk op het trommelvlies te verminderen, krijgt uw kind buisjes. Er wordt een klein sneetje gemaakt in het trommelvlies. Indien nodig wordt het vocht uit het middenoor gezogen. Vervolgens wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst.

Het ene uiteinde van het buisje steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt. Op deze wijze kan er lucht in en uit het middenoor stromen en herstelt de druk in het oor. De ingreep duurt meestal 15 minuten.

Mogelijke complicaties
Na deze ingreep ontstaan zelden problemen. Na de behandeling voelt uw kind niets meer van de buisjes of van de ingreep. Soms komt er nog wel een druppel bloed uit de gehoorgang. De buisjes zijn na ongeveer negen maanden uit het trommelvlies gegroeid. Omdat de buisjes erg klein zijn, merkt uw kind hier niets van. Soms gaat het uitgroeien van de buisjes gepaard met een beetje bloedverlies. Het gaatje dat door de buisjes ontstaat, sluit zich bijna altijd vanzelf.

Weer thuis
Het postoperatieve beleid wordt bepaald door de type schisis operatie en voor verder informatie kunt u op de desbetreffende webpagina verdere informatie krijgen. Wat betreft de trommelvliesbuisjes zijn er weinig beperkingen. Wij raden het aan om uw kind pas na twee weken te laten starten met zwemmen. Hou die periode de oren zo goed mogelijk droog. U kunt bijvoorbeeld bij het douchen of badderen de oren afsluiten met watjes gekneed in vaselinezalf, of oordopjes. Verder moeten de oren gewoon open blijven. Het is niet nodig een muts of sjaal te dragen. Als uw kind een loopoor krijgt, moet u contact opnemen met de Polikliniek KNO.

Ongeveer 8 weken na het plaatsen van het buisje, controleert de KNO-arts de oren van uw kind. Daarna worden er, zolang het buisje nog in het trommelvlies zit, iedere 6 maanden controles uitgevoerd. Deze controle kan ook plaatsvinden bij een KNO arts bij u in de buurt. Als er tussendoor andere problemen optreden, zoals een spraakachterstand of herhaalde oorontstekingen, kunt u eerder een afspraak maken bij de KNO-arts.

Contact
Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft, neem dan contact met ons op

  • Polikliniek KNO: 043 - 387 67 00
  • Spoed Eisende Hulp: 043 - 387 54 00
  • Casemanager schisisteam (Carmen Kleijnen): 043-387 6586.
Sluit de enquête