Fistel sluiting

Een fistel is een opening die kan ontstaan in de gehemelte na sluiting van de schisis. Dit kan voorkomen in het gehele traject van het gehemelte. De meeste fistels komen voor bij in harde gehemelte. Dit komt mede door het stuggere weefsel of ontbreken van voldoende weefsel terplaatse. Met name bij kinderen met een brede schisis is er een kans op het ontwikkelen van een fistel. Meestal zijn deze klein en kunnen deze fistels gesloten worden bij de kaaksluiting

Pittsburg fistel classificatie
Pittsburgh fistel classificatie

.Als de fistel groot is moet deze vaak door middel van een separate operatie gesloten worden en kan dit niet gecombineerd worden met het sluiten van de kaak. Het tijdstip van planning hiervan vindt plaats in overleg met u maar moet voor het sluiten van de kaak met bottransplantaat gepland worden. Ook als de fistel aanleiding geeft tot klachten zoals open neusspraak of van voedsel verlies via de neus kan besloten worden om deze eerder te sluiten. 

Doel van de operatie
Dichten van de fistel.
Verminderen van voedsel verlies via de neus (bij klachten).
Behandelen van open neus spraak (bij klachten).

Operatie techniek
De plastisch chirurg zal tijdens de operatie de fistel proberen te sluiten in meerdere lagen. Zo wordt het slijmvlies zowel aan de neusbodem als aan de mondzijde gesloten. Het weefsel in het fistel gebied kan soms erg broos zijn waardoor er altijd een kans bestaat dat er weer een fistel ontstaat. Deze recidief fistels zijn dan meestal erg klein en geven meestal geen klachten meer. Soms worden ze dan ook verder gesloten bij het plaatsen van de bottransplantaat.  

Fistel harde gehemelte, schisisteam MUMC, booi
losmaken lap rechterzijde

 

Fistel harde gehemelte, schisisteam MUMC, booi
Fistel harde gehemelte

 

 

Fistel harde gehemelte, schisisteam MUMC, booi
sluiten mondslijmvlies

 

Fistel harde gehemelte, schisisteam MUMC, booi
lappen beiderzijds losgemaakt en slijmvlies aan neuszijde gesloten

 

 

 

 

 

 

 


Mogelijke complicaties
Ondanks de zorgvuldige manier van opereren, kunnen er complicaties optreden. Complicaties die kunnen optreden zijn infectie, nabloeding of een nieuw fistel.

Na de operatie

  • De wonden worden gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.
  • Er wordt een aangepast voedingsbeleid geadviseerd waarbij onbeperkt gedronken kan worden gegeven middels een beker.  Vóór de operatie krijgt u een afspraak bij onze logopediste waar u instructie zal krijgen hoe dit toe te passen. Het is raadzaam om voor de operatie hiermee te oefenen zodat uw kindje hieraan gewend is na de operatie. 2 dagen na de operatie kan de voeding verder worden uitgebreid met glad gemalen voedsel per lepel. Het kan zijn dat de plastisch chirurg adviseer om af te wijken van het standaard beleid. Dit wordt van te voren met u besproken. 
  • Wij adviseren om geen speen en of voeding met de fles te geven.
  • De handen dienen op afstand gehouden te worden gedurende 2 weken. Op de afdeling kunt u hiervoor speciale bandjes krijgen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van elleboogspalkjes, dit is meestal niet nodig.
  • Tijdens en na de operatie wordt antibiotica gegeven ter voorkoming van een infectie, bij ontslag krijgt u deze op een recept mee

Weer thuis

  • U kunt naar huis als uw kind voldoende eet en drinkt en de pijnstilling onder controle is. Soms gaat het herstel voorspoedig en kunt u de dag na de ingreep al naar huis.
  • Een week en 6 weken na de operatie krijgt u een afspraak bij de plastisch chirurg ter controle. 6-8 weken na de operatie moet u ook op controle komen bij de KNO-arts voor controle van de buisjes indien deze zijn geplaatst bij de operatie. 
  • We adviseren het gebruik van paracetamol niet abrupt te stoppen maar deze af te bouwen.
  • Het aangepast voedingsbeleid dient te worden gevolgd voor 2 weken. Hetzelfde geldt voor het op afstand houden van de handen en/of voorwerpen in de mond. Uw behandelend plastisch chirurg zal het verdere voedingsbeleid met u afspreken.  Meestal wordt geadviseerd om na de periode van 2 weken te starten met andere zachte voeding (bv spagetti of geprakt eten) en dit vol te houden tot alle hechtingen opgelost zijn. Vanaf dat moment zijn er geen beperkingen meer voor de voeding.
  • Uw kind mag gewoon in bad.
  • Bij oudere kinderen wordt chloorhexedine mondspoel voorgeschreven voor de mondhygiene. afhankelijk van de locatie van de fistel kunnen de tanden gepoetst worden. Dit kan uw behandelend chirurg met u afspreken. 

Contact
Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie of de manager van het schisisteam. Tijdens spoeduren kunt u altijd contact met ons opnemen via de SEH:

  • Polikliniek plastische chirurgie: 043-3877000 (tussen 08:30–16:30 uur)
  • Manager schisisteam (Carmen Kleijnen): 043-387 6586 of email: schisisteam@mumc.nl 
  • SEH (tussen 16:30-08:30): 043-3876700
Sluit de enquête