Lip-kaak-neus correctie

Dit is meestal de eerste ingreep bij een kindje met schisis. Bij een geïsoleerde schisis van de lip kan dit de enige ingreep zijn die nodig is. De plastisch chirurg zal de lipspleet sluiten als uw kind tussen de drie en vier maanden oud is.  Indien er sprake is van een lip- en gehemeltespleet zal de plastisch chirurg de lip én het zachte gehemelte gelijktijdig sluiten vanaf de leeftijd van zes maanden.

Doel van de operatie:

  • Een symmetrisch en esthetisch resultaat te verkrijgen van de lip en neus. 
  • Indien van toepassing en mogelijk wordt de kaakspleet ook gesloten met het aanwezige tandvlees.

Operatie techniek

De plastisch chirurg zal tijdens de operatie de lipstructuren waaronder huid, het lippenrood, het slijmvlies en de kringspier van de lip reconstrueren. Indien er een asymmetrie van de neus aanwezig is zal deze tijdens de eerste operatie ook zoveel mogelijk worden verbeterd om een zo symmetrisch mogelijk resultaat te verkrijgen. Bij een kind met een dubbelzijdige lipspleet worden beide lipspleten tijdens één operatie gesloten. 

Zoals bij elke operatie blijft er wel een litteken achter. U moet ermee rekening houden dat door de groei en littekenvorming het resultaat verschillend kan zijn per persoon. De ernst van de schisis kan ook invloed hebben op het eindresultaat. Soms is een kleine revisie van de lip noodzakelijk op latere leeftijd, grotere lip revisies zijn echter zeldzaam. Een stabiel herstel van de neussymmetrie is lastiger. Gedurende de puberteit groeit de neus snel en kan de asymmetrie in de neus weer toenemen omdat de littekenweefsel de groei tegen kan belemmeren. Hoewel niet elke schisis patiënt(e) hiervoor kiest is een neuscorrectie op latere leeftijd goed mogelijk. Idealiter vindt dit plaats na de pubertijd. 

schisisteam, mumc, booi, bato, cheiloschisis, lip schisis
Enkelzijdige lip sluiting met neuscorrectie volgens Millard

De meest gebruikte techniek is de rotatie-advancement techniek volgens Millard. Er worden vaak kleine aanpassingen gedaan in het techniek om aan de specifieke situatie van uw kind te voldoen. Bij een schisis van de lip is er door de spleet een verkeerd verloop van de kringspier van de mond en wordt dit gecorrigeerd. Via dezelfde incisies wordt meteen de neusbasis symmetrisch gemaakt en de neus gecorrigeerd. Hou rekening ermee dat de onderliggende bovenkaak ook asymmetrisch in aanleg kan zijn waardoor het resultaat niet meteen perfect kan zijn. 

Bij een dubbelzijdige schisis is er niet alleen een gestoord verloop van de spier maar ook vaak een te kort aan of te weinig weefsel. Bij een complete dubbelzijdige schisis van de lip bevat het middenstuk geen spierweefsel en wordt het spierweefsel in de zijkanten van de lip gebruikt voor sluiting van de lip. Bij deze type schisis is vaker een correctie op latere leeftijd nodig om het resultaat te verbeteren.

schisisteam, mumc, booi, bato, cheiloschisis, lip schisis
Dubbelzijdige lip sluiting met neuscorrectie volgens Millard

Mogelijke complicaties

Ondanks de zorgvuldige manier van opereren kunnen er complicaties optreden. Dat is bij elke operatie het geval. Complicaties die kunnen voorkomen, zijn een nabloeding of een infectie. Om de infectiekans zo klein mogelijk te maken, krijgt uw kind tijdens de operatie een antibioticum. Bij een gecombineerde operatie aan de kaak wordt er een antibioticum kuur voorgeschreven. Gelukkig zijn deze complicaties zeldzaam.

Soms is er, ook als de operatie goed gaat en het resultaat op korte termijn goed is, een kleine ingreep op latere leeftijd nodig om de resultaat verder te verbeteren.

Na de operatie

  • De wonden worden gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.
  • De wonden worden verbonden met een hechtpleister. Deze moet u laten zitten tot 1 week na de operatie. Bij ontslag krijgt u extra pleisters die u kunt gebruiken om bij te plakken indien de pleister dreigt los te komen. 1 week na de operatie wordt u gezien en wordt de pleister verwijderd.
  • Bij kinderen met alleen een operatie aan de lip en/of neus kan direct post operatief voeding met de eigen fles worden gegeven. Indien er ook een sluiting van de kaak of gehemelte is verricht, geldt er een aangepast voedingsbeleid waarbij onbeperkt melk kan worden gegeven middels de eigen fles (Specialneeds Feeder). Voor de operatie krijgt u een afspraak bij onze logopediste waar u instructie zal krijgen hoe dit toe te passen. Het is raadzaam om voor de operatie hiermee te oefenen zodat uw kindje hieraan gewend is na de operatie.
  • Wij adviseren om geen speen te gebruiken gezien de continue belasting voor de lip en/ of herstelde kaak.
  • Rugligging of zijligging aan de niet schisiszijde wordt eveneens geadviseerd na de operatie.
  • De handen dienen op afstand gehouden te worden gedurende 2 weken. Op de afdeling kunt u hiervoor speciale bandjes krijgen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van elleboogspalkjes, dit is meestal niet nodig. Sommige ouders vinden het inbakeren van het kind ook een fijne optie.

Weer thuis

  • Dit is het geval als er voldoende voedsel opname is en de pijnstilling onder controle is. Soms gaat het herstel voorspoedig en kunt u de dag na de ingreep al naar huis.
  • We adviseren het gebruik van paracetamol niet abrupt te stoppen maar deze af te bouwen.
  • Indien er een aangepast voedingsbeleid is dient dit te worden gevolgd voor 2 weken. Hetzelfde geldt voor de slaaphouding en handenfixatie.
  • Uw kind mag gewoon in bad, probeer het wondgebied droog te houden. Het is niet erg als de pleister kortdurend nat is geworden. Dep het wondgebied hierna voorzichtig droog.

Contact
Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie of de manager van het schisisteam. Tijdens spoeduren kunt u altijd contact met ons opnemen via de SEH:

  • Polikliniek plastische chirurgie: 043-3877000 (tussen 08:30–16:30 uur)
  • Manager schisisteam (Carmen Kleijnen): 043-387 6586 of email: schisisteam@mumc.nl 
  • SEH (tussen 16:30-08:30): 043-3876700
Sluit de enquête