Lip-kaakspleet (cheilognathoschisis)

Behalve een lipspleet is er bij uw kind ook een gehele of gedeeltelijke onderbreking van de tandboog van de bovenkaak. Bij een incomplete kaakspleet zijn de kaakhelften via het intacte harde gehemelte toch met elkaar verbonden. De behandeling van uw kind bestaat uit het operatief sluiten van de lip en zo nodig een correctie van de neus. De plastisch chirurg zal tijdens de operatie niet alleen de huid hechten, maar ook het lippenrood, het slijmvlies en de kringspier van de lip. Na deze operatie blijft er wel een litteken achter. De plastisch chirurg zal de lip operatief sluiten als uw kind tussen de drie en zes maanden oud is. Bij een kind met een dubbelzijdige lipspleet worden beide lipspleten tijdens één operatie gesloten. 

Voorbeelden

Cheilognathoschisis, lip kaak spleet, hazelip, schisisteam, MUMC, Booi
Incomplete cheilognathoschisis
Cheilognathoschisis, lip kaak spleet, hazelip, schisisteam, MUMC, Booi
Complete cheilognathoschisis

Later, rond het tiende jaar, kan de spleet in de kaak worden gesloten. Het moment van de operatie hangt af van het doorbreken van de eerste hoektand bij uw kind. Tijdens de operatie wordt het ontbrekende bot in de kaakboog aangevuld met bot uit het eigen lichaam. Dit bot is afkomstig uit de kin of de bekkenkam.

De tandaanleg kan verstoord zijn door de schisis. Daarom is een regelmatige controle door de tandarts noodzakelijk. Veelvoorkomende problemen met de tandaanleg zijn:

  • het vertraagd doorbreken van melktanden rond de schisis
  • scheef staan van tanden
  • de tanden in de schisis zijn naar het gehemelte gericht
  • de tanden zijn niet aangelegd of ze zijn dubbel aangelegd
Behandelprotocol lip-kaakspleet (cheilognathoschisis)
Sluit de enquête